Diş Hekimliğinde Botoks
Botoks; yaygın kanının aksine yılan zehri değil ‘clostridium botulinum’ isimli bakteriden laboratuar ortamında elde edilen tıbbi bir proteindir. Tıpta 30 yıldır tedavi amacıyla kullanılan botoks son yıllarda estetik amaçla daha çok kullanılır hale gelmiştir.
Botoks, diş hekimliğinde bruksizm (diş sıkma ,gıcırdatma) tedavisinde kullanılır. Çiğneme kaslarının belirli bölgelerine hastalığın şiddetine ve durumuna göre belirli dozlarda uygulanan botoks aşırı gelişmiş olan kasların gücünü geçici bir süreyle azaltır. Böylece hastaların istemsiz olarak yaptığı sıkma ve gıcırdatma hareketini sağlayan kas iletisi hafifler. Botoksun etki ettiği süre zarfında bruksizm sebebiyle hipertrofiye (aşırı güçlenme -büyüme hali ) uğrayan çiğneme kasları normal gücüne ve işlevine döner. Böylece hasta tek seans botoks uygulamasıyla kalıcı fayda görür.
Diş hekimliğinde botoks ‘gummy smile’ olarak adlandırdığımız gülerken ve konuşurken dişetlerinin fazla görünmesi durumunda da uygulanır. Dudakları yukarı çeken kaslara simetrik olarak 2 noktadan uygulanır . Ancak bruksizm tedavisinin aksine 6 ay sonra durum eski haline döner.