Estetik Diş Hekimliği
Beyazlatma; Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişlerin, rengini bir kaç ton açmak için uygulanan tedavi yöntemidir.
Bonding (Estetik dolgular); Adeziv sistemler ile dişten minimal madde kaybıyla dişlerdeki şekil, renk, duruş bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Günümüzde kompozit materyaller çok gelişmiş olup, istenilen renk ve şeffaflığı, estetiği vermek mümkün olmaktadır. Diş yüzeyleri çok hafif pürüzlendirilerek dolgu materyali için tutuculuk sağlanır. Herhangi bir anestezi işlemine gerek kalmadan özel dolgu materyallerinin dişe yapıştırılması ve şekillendirilmesi ile uygulanır. Diğer estetik işlemlere göre (porselen lamina vs) çok daha ekonomiktir. Ömürleri kullanılan malzemenin kalitesine ve uygulayan hekimin becerisine göre değişir. Kırılırsa tamir edilebilir ve renk değişikliği gözlemlenirse tekrar cila gerektirebilir. Uygulama sonrası ağız içi bakımına dikkat edilmeli ve rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.
Porselen Lamina; Dişlerin şekillerini ve renklerini kalıcı bir şekilde değiştirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Özel porselen malzeme kullanılarak laboratuar ortamında hazırlanır, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılır. Kişilerin beklentisine göre; daha aydınlık, daha estetik ve doğal bir gülüş kazandırmak için tercih edilen bir tedavi şeklidir. Dişten minimum hatta bazı durumlarda hiç madde kaybı olmadan uygulanabilmeleri en büyük avantajıdır. Beyazlatma veya kompozit uygulamalara göre daha kalıcı ve dayanıklıdır. Çok ince estetik materyallerden yapılabildikleri için ışık geçirgenlikleri nedeniyle doğal dişe çok yakın estetik sonuç verirler. Bir diğer avantajı da , porselen lamina yapılacak dişlerde hiçbir işlem yapmadan önce mock-up uygulaması ile , dişlerin son haline hekim ve kişinin beraber karar verebilmesidir. Laminalar mine dokusuna yapışabildikleri için, yeterli mine dokusu bulunmayan yani büyük çürüğü yada dolgusu olan dişlerde uygulanamaz. Bruksizmi olan yani ileri derecede diş sıkan, gıcırdatan hastalarda yapılan gece plağı yada çiğneme kaslarına uygulanan botox yapıan tedavinin ömrünü uzatır.
Tam Porselen Kronlar (kaplamalar); Metal ya da zirkonyum altyapı kullanmadan tamamı porselen olarak üretilen kaplamalardır. Işık geçirgenliği doğal dişe yakın olduğu için estetik olarak en iyi sonucu verirler. Diğer kaplama seçeneklerine göre çiğneme kuvvetlerine karşı daha az dayanıklıdırlar. Bu sebeple çok kuvvet alan (büyük azı dişleri gibi) dişlerde çok tercih edilmezler.
Zirkonyum Alt Yapılı Kronlar (kaplamalar); Alt yapısı zirkonyum malzemeden hazırlanan porselen kaplamalardır. Metal altyapılı porselenlere göre daha estetiktirler, tam porselen kaplamalara göre daha dayanıklıdırlar.
Pembe Estetik; Estetik dişeti uygulamalarının diğer adı da ‘pembe estetik’ tir. Dişetlerinin rengi sağlığı ve seviyeleri diş estetiğini tamamlar. Diş boyutlarının küçük, dişetlerinin çok göründüğü durumlarda lazer yardımıyla dişetleri şekillendirilir, dişeti seviyesi farklılıklarında dişeti seviyeleri düzenlenir. Dişetlerinde pigmentasyona bağlı koyu renklenmeler olduğunda lazer ile depigmentasyon tedavisiyle dişetlerinin rengi açılır.